El Dia de Los Muertos

Niet treuren maar feesten!

Herdenken kan op vele manieren en in de wereld gebeurt dit met prachtige rituelen en/of ceremonies. Hier neem ik je even mee naar Mexico.  

Rituelen rondom de dood hebben vele facetten en de belangrijkste facet is dat het bij jou moet passen. Het moet voornamelijk goed voelen. Als je samen met mij wil kijken hoe jij jouw dierbaren wil en kan herdenken dat kan ik voor jouw een passend ritueel met aankleding maken. Dit hier beneden is maar een voorbeeld hoe andere hun doden herdenken maar de mogelijkheden zijn enorm en kunnen ook helemaal van deze tijd zijn. 

Neem daarom zeker contact met mij op als je hier meer over wilt weten. Rouwen en herdenken doe je allemaal op je eigen manier.

Het Keltische Samhain, Halloween, Allerzielen én de Mexicaanse Día de los Muertos, de Dag van de Doden. Het hangt allemaal met elkaar samen, maar het Mexicaanse festival vind ik persoonlijk wel het bijzonderst.

De Mexicanen vinden dat je niet moet treuren over de dood, maar dat je overleden familieleden en vrienden moet herdenken met eten en spullen die de doden het liefst om zich heen hadden toen ze nog leefden. 

Ondanks wat de naam doet vermoeden, is het feest een stuk minder somber en luguber dan het lijkt, want de Mexicanen herdenken hun doden uitbundig en koesteren vooral de mooie herinneringen aan hun dierbaren.

De Mexicanen geloven dat op de Dag van de Doden de zielen van de overledenen terugkeren op aarde. De hekken van de hemel gaan voor 1 keer open.  Dit komt voort uit een eeuwenoude traditie: ook Azteken en Maya vereerden hun overledenen en geloofden in een terugkeer van de ziel. Toen de Spanjaarden Mexico veroverd hadden, werden de inheemse feesten verplaatst naar het katholieke Allerheiligen en Allerzielen. De Día de los Muertos staat op de UNESCO-lijst van Immaterieel Erfgoed.

De Mexicanen bezoeken de graven van hun dierbare familieleden minstens 1 keer per jaar. De graven worden schoongemaakt om er gezamenlijk feest te vieren en lekker te eten.  Waar de Nederlandse grafcultuur vooral somber en stil is, wordt op el dia de los Muertos uitbundig feest gevierd met eten en kleurrijke versieringen. 

In de nacht van 31 oktober op 1 november komen de zielen van alle overleden kinderen een hele dag terug op aarde om deze dag met hun families te vieren. Ze noemen deze kindergeesten ‘angelitas’, wat engeltjes betekent.

In de nacht van 1 op 2  november is het de beurt aan de volwassen geesten om te feesten. De Mexicanen bereiden van alles voor om deze geesten weer op aarde te verwelkomen. Er staan al diverse dingen klaar zoals drank, eten en muziek. Daarnaast worden er genoeg stoelen klaargezet waar de dierbaren kunnen zitten in het gezelschap van familie en vrienden.

In elk huis vind je op de Dag van de Doden speciaal gemaakte altaars waarop ze offers plaatsen. Ze noemen dit ‘ofrendas’. Deze offers bestaan uit kaarsen, wierook, bloemen, fruitmanden, het lievelingseten van de overledene en een speciaal soort brood dat op deze dag wordt gemaakt genaamd ‘pan de muerto’,  wat brood van de dood betekent. Voor de Dag van de Doden op 1 november worden er ook speelgoed en snoep bij de offers toegevoegd en voor de volwassenen worden er de dag erna sterke drank en sigaretten op het altaar geplaatst. Ook mag een glas met water niet ontbreken, de Mexicanen zeggen dat de geesten dorst krijgen van hun reis naar de aarde. Het altaar wordt ook gedecoreerd met

Hieronder heb ik 2 collages gemaakt. Het is een eerbetoon aan mijn Opa en Oma 

en aan mijn lieve Kat Binky die ik nog steeds mis.