herdenken

El Dia de Los Muertos

Op 1 en 2 november vieren de Mexicanen de dag van de doden.

Rituelen rondom de dood hebben altijd al mijn fascinatie gehad. Het is mooi om te zien hoe verschillende volkeren met het thema dood omgaan. Het Keltische Samhain, Halloween, Allerzielen én de Mexicaanse Día de los Muertos, de Dag van de Doden. Het hangt allemaal met elkaar samen, maar het Mexicaanse festival vind ik persoonlijk wel het bijzonderst.

Ondanks wat de naam doet vermoeden, is het feest een stuk minder somber en luguber dan het lijkt, want de Mexicanen herdenken hun doden uitbundig en koesteren vooral de mooie herinneringen aan hun dierbaren. Ze vinden dat je niet moet treuren over de dood, maar dat je overleden familieleden en vrienden moet herdenken met eten en spullen die de doden het liefst om zich heen hadden toen ze nog leefden.

Deze collage heb ik gemaakt voor mijn opa en oma, Het is opgebouwd als een “ofrenda” wat altaar of offer betekend. De schedels en skeletten staan op deze dag symbool voor de wedergeboorte. Vaak zijn deze schedels en skeletten met een brede lach, omdat iedereen op deze dag blij is dat ze weer worden herenigd met de doden.

In vergelijking met het Keltische Samhain die de donkere kant voornamelijk aanraakt is dit feest voornamelijk gekleurd en feestelijk. De Día de los Muertos staat op de UNESCO-lijst van Immaterieel Erfgoed.

Wil je meer hierover weten, check dan mijn pagina via onderstaande link

El Dia de Los Muertos