Handfastingen

Zeg Ja tegen het leven, zeg ja tegen elkaar!

Trouwen op je eigen manier, met een ceremonie die écht ergens over gaat? Wat je wensen ook zijn, alles is mogelijk om tot een op maat gemaakte ceremonie te komen die écht bij jullie past.

 

Handfasting / Tie the Knot

Dit is van oorsprong een Keltische ceremonie waarbij de handen van het bruidspaar aan elkaar worden gebonden met gekleurde linten of een mooi stuk touw. Handfasting is een prachtig ritueel wat we samen kunnen vormgeven zodat het precies bij jullie past.

Bij dit ritueel wordt er bij een verloving een belofte gedaan voor 1 jaar en 1 dag.

Als het stel na dat jaar en die dag weer bij elkaar komt wordt hun een keuze voorgelegd

* Of jullie verlengen het nogmaals met een periode van 1 jaar en 1 dag

* Of het wordt ontboden. Jullie laten elkaar in liefde laten gaan. Bedanken elkaar voor de mooie tijd die jullie gehad hebben en wensen elkaar een mooie toekomst.

* Of jullie maken het huwelijk permanent tot de dood jullie scheidt of tot in de eeuwigheid

 

Vooral in “de oude religie”  wordt deze traditie in ere gehouden. Je komt het tegen bij wicca’s of pagans maar tegenwoordig kan een handfasting ook verzorgt worden voor “minder”  heks-gerichte koppels omdat de symboliek erachter helemaal van deze tijd is. Je verbindt je in vrijheid samen met als getuigen de elementen van de natuur en de kosmos.

In Nederland is een handfasting niet rechtsgeldig. Je kan het vergelijken met een ceremonie in een kerk. Je zal dus nog wel naar de burgerlijke stand moeten gaan om je rituele huwelijk wettig te maken. Het is echter niet nodig om eerst voor de wet getrouwd te zijn om gehandfast te worden. 

Woon je samen en wil je niet voor de wet trouwen, maar wil jullie je wel op een bepaalde manier met elkaar verbinden, dan kan ik  jullie met een speciaal voor jullie gemaakt ritueel aan elkaar verbinden.

Renewal of the Vows Ceremonie

Houden jullie zoveel van elkaar en willen jullie nog een keer JA tegen elkaar zeggen? Vier het leven en zeg opnieuw ja tegen elkaar in een ‘renewal of the vows’ ceremonie. Ook deze ceremonie maak ik speciaal voor jullie op maat. 

Werkwijze

Een vrijblijvende kennismaking is de eerste stap en voor die eerste kennismaking ontvang ik jullie meestal bij mij in Zoetermeer thuis of op een neutrale locatie. Voor dit intake gesprek vraag ik 25 euro plus eventuele reiskosten. In ons gesprek vertel ik alles wat jullie moeten weten en kun je alle vragen stellen die jullie hebben. Ik begrijp heel goed dat het heel spannend vinden om een handfasting te regelen en met welke elementen jullie wel of juist niet willen werken. Het is tenslotte jullie dag. 

Als jullie daarna besluiten dat ik jullie mag handvasten, bevestig ik de afspraak schriftelijk en volgt er een aanbetaling. Ik kom ongeveer twee maanden voor jullie huwelijksdag bij jullie thuis. We hebben dan een langer gesprek met elkaar en zo krijg ik een indruk van jullie leven samen. We geven de huwelijksvoltrekking samen vorm en jullie krijgen samen wat huiswerkopdrachten mee.

Op de ceremonie-dag ben ik een uur van tevoren op de locatie aanwezig en verzorg ik jullie trouwceremonie die meestal 45 minuten duurt.

Vergoeding

Mijn fee is €450,- dat is incl. 21% BTW en exclusief reiskosten. De kosten van de intake worden in mindering gebracht. 

Trouwambtenaar

Bij veel gemeenten in Nederland is het mogelijk dat ik als ritueelbegeleider ook het wettelijk huwelijk voltrek, als buitengewoon trouwambtenaar voor één dag. Elke gemeente stelt hier eigen voorwaarden aan.

Jullie dienen zelf dit verzoek in bij de desbetreffende gemeente. Ik reken hier geen bijkomende kosten voor. Het kan zijn dat de betreffende gemeente wel extra kosten berekent.