gedachten

Op bezoek bij de heks van Appelscha

Lees met mij mee hoe ik terecht kwam via een omweg in de Heksenhoeve in Appelscha

“ik vier mijn verjaardag, kom je ook gezellig langs?” Vraagt mijn vriendin in een whatsapp bericht. 

“ja, natuurlijk, super leuk” antwoord ik terug. “Ik heb nog niets in mijn agenda staan”. Even later bedenk ik mij dat ze helemaal in Groningen woont.  Even snel uitgerekend is dat voor mij 2,5 uur heen en 2,5 uur terug. Hmmm, misschien is dat voor mij en mijn Broom 500 net iets to much om op één dag te vliegen, schiet er door mijn hoofd. Maar de oplossing is al snel bedacht. Ik ga er gewoon vrijdagmiddag er al heen. Ik overnacht dan ergens dichtbij en rij zaterdag dan naar mijn vriendin toe.  En in de avond weer terug naar huis. Top! 

Zoeken naar een plekje

Ik open Google maps en zoek naar een leuke plek om mijn broom te parkeren. Mijn oog valt direct op Appelscha wat ongeveer 40 minuten van Groningen ligt en mijn besluit staat gelijk vast. Al 20 jaar staat deze bijzondere dame op mijn Witchlist. Hoe leuk zou het zijn om die zaterdag eerst bij haar langs te vliegen. 

Zaterdagochtend na het ontbijt vertrek ik naar de Heksenhoeve. Het is maar een klein half uurtje rijden toch kies ik ervoor om de toeristische route te pakken. Ik raas door de weilanden en langs de koeien, de wind blaast door mijn open ramen en de zon schijnt op mijn gezicht. Ik heb er zoveel zin in.

Mijn broom 500 geparkeerd

Precies om 12 uur ben ik op de plek van bestemming aangekomen. De entree alleen al is fantastisch    ..”nog 63 stapjes te gaan, je bent er bijna”     staat er op een bord. Hoe leuk is dat voor kinderen die het waarschijnlijk super spannend vinden om bij een echte heks op visite te mogen komen. 

Bij binnenkomst wordt ik vriendelijk begroet door Helena en nog geen 2 minuten later wordt zij vergezeld door de lady Witch Margarita herself. Een tenger vrouwtje stapt doelgericht op mij af. Gekleed in een zwarte rok en een zwart geborduurd  tuniek en op blote voeten met een enorm pentagram om haar nek, groet zij mij hartelijk. Ik voel mij gelijk ook erg welkom. Haar gezicht is warm en levend en ze kijkt mij aan met diepe ogen die zowel plezier maar ook respect afdwingen. Inmiddels is deze dame ook op leeftijd en al kijkend naar haar gezicht, kan ik alleen maar genieten van haar bijzondere uitstraling. De groeven in haar gezicht vertellen verhalen van tijden waar ik geen weet van heb. Ze is een trotse dame en tegelijkertijd ook heel warm en ontzettend gepassioneerd. 

Het heksenmuseum

Het museum zelf is in de openlucht. Ik krijg een kaart mee en daarna mag ik op blote voeten in de heksentuin rondlopen op zoek naar de wijsheden van oudsher. Ik start bij de magische kiezelstenen en loop 3 cirkels rondom de plek en spreek mijn intenties uit voor deze magische en bijzondere tuin. Verderop weef ik een draad tussen mijzelf en een persoon die ik al heel lang niet meer heb gezien in een wandkleed wat tussen de bomen hangt. Weer wat verder bekrachtig ik een wens met 3 stevige knopen, schrijf ik een troostbriefje, lees ik over de magische cirkel en bewandel ik een labyrint.

Er is zelfs een echt doolhof dat in het begin heel eenvoudig lijkt maar ik kom mezelf toch echt wel tegen bij het zoeken naar de uitgang. Al lopend door dit doolhof op mijn blote voeten door het gras, over het zand, over takjes en kleine steentjes, roept het bij mij de ervaring van het labyrint van de Tor In Glastonbury op.

Wichelroede Workshop

Inmiddels zijn er meerdere gasten binnengekomen en gaat om 14.00 uur een luide bel waarmee het startschot wordt gegeven voor de wichelroede mini workshop. Nu mag ik Margarita zien als de Hogepriesteres, mag ik haar wijsheid even voelen en haar kracht als heks ervaren. Wat een bijzondere vrouw is dit.  Ze doet het super leuk en ik ben ook echt een stuk wijzer geworden over mijn eigen kracht. 

Helaas geeft de tijd aan dat ik echt naar Groningen verder moet gaan en na een bezoekje aan de magische winkel en een prachtige ketting met een edelsteen rijker neem ik afscheid van deze bijzondere heks. Ik mag een foto maken en krijg een warme stevige dikke knuffel… “zo fijn om andere heksen hier te mogen ontvangen” zegt ze…en mijn hart maakt een warm sprongetje. Met een intense glimlach en volmaakt gevoel verlaat ik de tuin en vlieg ik met sprankelende energie weer terug naar wereld van de mensen.

Ps wil jij ook Margarita ontmoeten, klik dan even op deze link . De Heksenhoeve is niet altijd open dus kijk altijd even op haar site om je bezoek goed in te plannen. 

 

Wist je dat:
  • Margarita al meer dan 50 jaar praktiserend heks is
  • Zij naast heks ook kunstenares is met een eigen atelier
  • De heksenhoeve ook opleidingen verzorgt
  • Zij is opgegroeid in een echte heksen familie
  • De Heksenhoeve na haar overlijden een heuse stichting word 
  • Er maanrituelen worden verzorgt waaraan je kan deelnemen
  • De heksenhoeve ook erg leuk is voor kinderen
  • Je ook kan langskomen voor consulten
  • Er een theeschenkerij is met binnen en buiten terras en een magisch winkeltje